Vyhľadávanie


Rozšírené vyhľadávanie

Posledný článok
Divadelné predstavenie v divadle LUDUS v Bratislave

Pridané: 24.04.2024

Zobraziť celý článok...

Najnovšia fotografia

Úcta k materinskému jazyku


Dnes je na obed







RSS zdroje

rss RSS novinky
rss RSS články
rss RSS galéria


Partneri a sponzori

Talentcentrum v Trnave

Končím školu

progeCAD logo

ISIC

Národný projekt: Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva

Zvyšovanie kvality vzdelávania v základných a stredných školách s využitím elektronického testovania

Národný projekt - Rozvoj stredného odborného vzdelávania

Facebook stranka školy

Instagram stranka školy

Xtra Slovakia s. r. o.

Enviral

Saneca




Čo si pozrieť v Hlohovci okrem najznámejších miest

Kostolík sv. Ducha

GPS N 48, 428° E 17, 794°

hlohovec.fara.sk

Patrí k najstarším pamiatkam na území mesta Hlohovec. Od centra mesta je vzdialený asi 500m. V stredoveku slúžil ako útulok pre chorých a chudobných. Súčasná podoba pochádz a z konca 18. storočia, keď ho dal prestavať vtedajší hlohovský zemepán gróf Jozef Erdödy. Dnes je chrámom a farským úradom rímsko-katolíckej cirkvi.



Kaplnka svätej Anny

GPS N 48, 427° E 17, 797°

regionhlohovec.sk

Kaplnka sv. Anny je baroková stavba z roku 1748. Pôvodne bola určená na pohrebné účely. Kaplnka má osemuholníkový pôdorys a ihlanovitú strechu. V jej vnútri sa nachádza barokový oltár s obrazom sv. Anny a plastikami apoštolov sv. Petra a sv. Pavla. Stojí neďaleko Kostola svätého Michala, priam v jeho tieni. Rozhodne však stojí za povšimnutie.





Sedliská

GPS N 48, 264° E 17, 491°

regionhlohovec.sk

Z chránených území v okolí Hlohovca by ste určite nemali vynechať najvýznamnejšiu xerotermnú prírodnú rezerváciu okolia - Sedliská. Nachádzajú sa tu teplo a suchomilné fytocenózy a na ne viazané živočíšne spoločenstvá s výskytom viacerých chránených, vzácnych a ohrozených druhov rastlín a živočíchov. Predmetom ochrany sú najmä rastlinné druhy: poniklec veľkokvetý (Pulsatilla grandis) – druh európskeho významu a hlaváčik jarný (Adonis vernalis) – druh národného významu. Okrem týchto dominujúcich druhov sa tu vyskytujú ďalšie chránené rastliny ako sú: sinokvet mäkký (Jurinea mollis), veternica lesná (Anemone sylvestris), kosatec nízky (Iris pumilla), jasenec biely (Dictamnus albus) a iné. Na teplomilné fytocenózy sú viazané živočíšne druhy s veľkým množstvom teplomilného hmyzu. Ide najmä o druhy z čeľade bystruškovitých (Carabidae), modlivka zelená (Mantis religiosa), sága stepná (Saga pedo), májka obyčajná (Meloe proscarabeus) a iné. Sedliská sú častým cieľom Hlohovčanov počas krátky turistických vychádzok do okolia.





Železničný most


GPS N 48, 437° E 17, 797°

www.zeleznicne.info Most nad riekou Váh v Hlohovci leží na jednokoľajovej neelektrifikovanej trati medzi stanicami Hlohovec a Leopoldov. Súčasný most nie je pôvodný, ale vybudovaný bol po druhej svetovej vojne. Existenciu pôvodného mosta z roku 1898 ukončilo ustupujúce nemecké vojsko, ktoré dňa 30. marca 1945 asi o 16.00 h vyhodilo železničný aj cestný most v Hlohovci. Trať medzi Leopoldovom a Hlohovcom bolo potrebné čím skôr uviesť do prevádzky, preto bolo rozhodnuté o výstavbe samostatného premostenia na drevených zabarených bárkach. Je často používanou skratkou aj pre chodcov, ktorým slúži lávka vedľa trate. Je z neho lákavý pohľad na rieku Váh počas všetkých ročných období.




Bagroviská / Peterské štrkovisko

GPS N 48, 449° E 17, 801°

regionhlohovec.sk

Peterské štrkovisko sa nachádza medzi hrádzou Váhu a štátnou cestou Piešťany - Hlohovec. Mnohonásobná ťažba štrkopieskov tu zanechala vodnú plochu, ktorá sa teší veľkej obľube nielen živočíchov, ale aj miestnych obyvateľov. Kým severná mokradná časť poskytuje viac pokoja pre výskyt rybárika riečneho, kačky divej, volavky popolavej, labute hrbozobej, južnejšia časť bola donedávna ťažená. Celé štrkovisko je revírom kaprovitých rýb pre intenzívny športový rybolov. Vodnú hladinu severnej časti zdobí žltý kvet leknice. Navzdory faktu, že kvalita vody na kúpanie nie je sledovaná, je miesto vyhľadávaným prírodným kúpaliskom a táboriskom. V zimných mesiacoch je podobne ako mnohé štrkoviská vyhľadávaná na korčuľovanie.






Infovek MVP SŠ ISIC
© SOŠ Hlohovec 2010 - 2024 | Vytvoril Peter Kianička
Stredná odborná škola, Nerudova 13, 92001 Hlohovec, číslo školy: 623015
tel: 033 7320076, fax: 033 7320075, e-mail: zss.hlohovec@zupa-tt.sk
Optimalizované pre: 1024x768+, IE8+, FF3+, Opera 10+, Chrome3+